vineri, 25 ianuarie 2013
Vesela din plastic si melamina=misterios de toxica
Vasele de bucatarie produse din melamina nu se sparg, ceea ce le aduce un mare avantaj. Acesta este si motivul pentru care farfuriile pentru copii, colorate cu peronaje din desene animate si din bazme sunt create din melamina.Insa, studiile arata ca aceasta substanta poate afecta mirosul si continutul specific al alimentelor atunci cand vasele sunt incalzite in cuptorul cu microunde sau datorita mancarii fierbinti.Melamina este utilizata la scara larga in ingrasamant si pentru obtinerea rasinii sintetice, iar in conditii normale, este un compus stabil, relateaza Time.com.
In general, melamina este utilizata la fabricarea ustensilelor de gatit, a produselor din plastic si de hartie. Potrivit FDA din SUA, acest compus poate fi folosit si in ambalajele produselor alimentare, Insa nu este aprobata ca si aditiv in alimentele pentru oameni si animale.Expunerea constanta la aceasta substanta chimica a fost asociata cu dezvoltarea pietrelor la rinichi la copiii si adulti.In 2008, in China, s-a declansat un scandal urias, atunci cand pudra de melamina a fost adaugata la formula de lapte pentru bebelusi, pentru a stimula continutul de proteine al alimentului, ceea ce a dus la spitalizarea a 50.000 de copiii si la sase decese. In cel mai recent studiu, cercetatorii din Taiwan si-au indreptat atentia asupra stabilitatii tacamurilor din melamina atunci cand sunt expuse la temperaturi ridicate si au studiat excretia totala de melamina din urina voluntarilor care au mancat supa de taitei din castroane care contin aceasta substanta.In micul lor experiment, oamenii de stiinta au rugat 12 voluntari sanatosi sa consume 500 de mililitri de supa de taitei fierbinte, fie dintr-un castron de melamina, fie din unul de ceramica. Toti participantii la studiu au furnizat mostre de urina inainte de masa si la intervale de cate doua ore dupa ce au consumat supa, timp de 12 ore. Dupa ce au asteptat trei saptamani pentru ca organismul sa se curete, cele doua grupuri au inversat intre ei castroanele. Oamenii de stiinta au descoperit ca excretia totala a acestei substante din urina a fost de 8,35 mcg pentru cei care au mancat din castroane de melamina si de 1,31 mcg pentru cei care au mancat din castroane de ceramica.
Autorii studiului avertizeaza si in ceea ce priveste faptul ca substanta chimica eliminata variaza in functie de marca, asa ca tipuri diferite de ustensile de bucatarie determina aparitia unei cantitati diferite de melamina in urina.Doctorul Ken Spaeth, director la Centrul de Medicina Ocupationala si Ecologica din cadrul Spitalului Universitar North Shore din Manhasset, New York, spune ca au existat putine oportunitati de a studia acest compus la oameni, majoritatea informatiilor fiind obtinute in urma unor studii pe animale, dar este o substanta toxica si ar trebui privita cu atentie, din punct de vedere al sanatatii publice.Este vorba de un studiu la scara mica, dar care pune niste probleme. Analiza sugereaza faptul ca substanta chimica poate trece din ustensilele de bucatarie in alimente si apoi in organismul nostru, atingand niveluri mult mai mari decat s-a crezut pana acum. Dupa ce a studiat informatiile disponibile, OMS a declarat in 1999, ca acest compus poate actiona ca un cancerigen in cazul animalelor, dar a adaugat ca datele referitoare la subiectii umani sunt inca incomplete.In functie de ce ne spune stiinta in acest moment, este prea devreme pentru a da alarma, dar putem sa devenim mai atenti la acest aspect, spune Spaeth. Nivelul de expunere se poate reduce daca nu mai cumparam ustensile si vase de bucatarie din melamina sau daca nu mai incalzim mancarea in vesela de acest tip.Atunci cand vine vorba de protejarea sanatatii, ar trebui sa ne preocupe nu doar ceea ce mancam, ci si din ce mancam. Iar din acest punct de vedere, ulcelele din lut sau din ceramica folosite de bunicii nostri, pe vremuri, erau mult mai sanatoase.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu