joi, 17 ianuarie 2013

Autodiversificarea-Baby Led Weaning


In primele 6 luni de viata copiii care sunt alaptati integral la san nu au nevoie nici de apa, nici de alimente solide.

Dupa varsta de 6 luni micutii transmit anumite semne parintilor, prin care arata ca sunt pregatiti sa guste si altceva in afara de lapticul mamei. Ei intind manutele, saliveaza, se holbeaza la tine cand mananci, vor sa iti ia mancarea din gura. In aceasta perioada nu trebuie sa ezitam sa ii dam sa gusta si sa morfaie insa trebuie sa ne asiguram ca pentru varsta lui acel aliment este permis. In plus, bebelusul trebuie sa fie apt sa stea in fund, chiar daca are nevoie de suport. El trebuie deasemenea sa fie capabil sa duca manuta la gura si chiar diverse obiecte asadar copilul trebuie sa fie sanatos.
 
Autodiversificarea se mai numeste si Baby Led Weaning si presupune o mare incredere si o oarecare libertate acordata sugarului ca stie ce, cat si cum sa manance. Parintii nu mai controleaza procesul hranirii copilului in totalitate, ci doar tipurile de alimente care i se servesc copilului. In rest, micutul este cel care le alege, le mesteca, le scuipa, le exploreaza si decide cat trebuie sa manance si cum le mananca. Medicii sustin ca gustarea alimentelor solide provine mai degraba la bebelusi din pura curiozitatea si nu din senzatia de foame. Ei recomanda parintilor sa ii ajute pe bebelusi sa faca tranzitia de la alaptat la alimentatia solida in stil propriu, firesc, punand accentul pe explorare si joaca in alimentare, mai degraba decat pe actul de hranire propriu-zis. Adica trebuie sa li se dea alimente solide (recomandate varstei) cat mai variate, sa ii lase sa le deguste, sa le scuipe, sa le inghita si sa le savureze in felul lor, dar si sa se opreasca de asemenea cand doresc ei.
Pozitia corecta la masa este cu coatele pe masa si spatele drept, pentru a se evita inecatul cu mancare, legumele si fructele trebuiesc servite gen " finger food", pentru a putea fi usor tinute in mana de copil. Scaunul cu masa este esential la aceasta metoda ca si rabdarea si intelegerea deoarece bebelusul va face mizerie in locul unde va manca, dar va capata mai multa incredere  in el si dezvoltarea lui fizica si psihica va fi foarte buna.
Masa de dimineata va contine fructe si cereale in primele luni, pranzul va contime diverse legume la gratar sau cuptor si carne, seara i se va servi iaurturi, branzeturi si legume, supe. Pana la varsta de un an cel putin, trebuiesc evitate prajelile, sarea, zaharul, dulciurile, condimentele si cateva legume cum ar fi prazul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute etc
Multa bafta si curaj mamicilor care aplica aceasta metoda.

Un comentariu: