miercuri, 17 aprilie 2013

Curcubeul alimentelor sau fructele si legumele ROGVAIV

 Uimitoarele descoperiri facute de  oamenilor de stiinta tin sa ne aduca la cunostinta beneficiile extraordinare ale fructelor si legumelor pigmentate intens, dar nu numai. Culoarea unui fruct/ a unei anumite legume poate fi un indiciu pretios asupra beneficiilor fructului/ legumei respective. Fiecare grup de culoare este asociat cu anumite beneficii remarcabile.
Pentru noi toti, cei care am ignorat, desconsiderat sau minimalizat puterea extraordinara a fructelor si legumelor, va invitam sa ne uitam mai cu atentie in farfuria noastra. Va invitam sa vedem ce minunatii avem chiar sub ochii, nasul si papilele noastre, sa le redescoperim savoarea, sa intelegem miracolul culorilor si sa includem cat mai multe curcubeie in dieta noastra. Cu cat mai multe legume si fructe intr-o paleta cromatica cat mai diversificata, cu atat mai bine. Cu atat mai multe vitamine si minerale, cu atat mai multi nutrienti, cu atat mai multa sanatate!

Puterea ROSULUI. Legumele si fructele rosii

Rosul se gaseste in ceapa rosie, in ardeiul rosu, in ridiche, in pepene rosu, in grapefrut-ul rosu, in capsuni, zmeura, rodie, struguri rosii, coacaze rosii, mere rosii, fructe de goji, sfecla rosie, macese, gogosar, ardeiul rosu iute.
Licopenul care se gaseste in surse precum rosii (in rosii regasim aproximativ 85 % din aportul de licopen), ardeiul gras, pepenele rosu este un carotenoid despre a carei existenta a fost adusa in discutie in anii ’90. O dieta bogata in alimente rosii si prin urmare si in licopen poate reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de prostata, cu pana la 35%.
Tot licopenul are un rol semnificativ in reducerea aparitiei bolilor de inima, dar si a cancerului pancreatic si a cancerului ovarian. In plus, pe langa licopen, in legumele si fructele rosii se gaseseste si antocianina, un alt fitonutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce celulele canceroase, dar si de reciclare a glutationului.
La randul sau, glutationul sau “proteina vietii”, cum a fost supranumit, este unul dintre cei mai puternic antioxidanti produsi de organism, cu rol si in eliminarea toxinelor. Atat licopenul, cat si antocianina sunt grozave pentru sanatatea inimii si pentru cea a tractului urinar. Ele protejeaza si capacitatea memoriei.
Intr-un studiu efectuat in California asupra a 13000 de femei, s-a putut vedea puterea extraordinara a rosului mai ales asupra sanatatii femeilor. Consumarea a unei jumatati de ceasca de rosii pe zi de cinci ori sau chiar de mai multe ori pe saptamana poate reduce riscul cancerului ovarian cu pana la 60%.
 
Puterea GALBENULUI. Legumele si fructele galbene
 
Gasim galbenul in alimente precum ananas, citrice, porumb, rosii galbene, mere galbene, pomelo, grepfrutul galben, papaya, ardei galben etc.
Ananasul spre exemplu contine bromelaina, o enzima care contribuie la buna functionare a digestiei. Citricele in schimb sunt o sursa bogata de limonoizi cu rol activ in scaderea colesterolului. Totodata, ele pot sa inhibe formarea tumorilor canceroase, protejand prin urmare impotriva cancerului la san, impotriva cancerului pielii, a celui esofagian sau impotriva cancerului la stomac. In plus, nu mai este niciun secret ca vitamina C si acidul folic care se gasesc in citrice au un efect miraculos in intarirea sistemului imunitar si in reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi.
Pe de alta parte, un alt aliment galben, porumbul, reprezinta o sursa semnificativa de luteina si zeaxantina ce protejeaza retina. Aceste doua substante remarcabile, luteina si zeaxantina, reduc riscul aparitiei cataractei si a degenerarii maculare cauzate de inaintarea in varsta. Sa mai mentionam oare ca degenerarea maculara este cauza numarul 1 in lume a orbirii la persoanele in varsta? Alimentele galbene sunt bogate in fitonutienti si flavonoizi cu rol detoxifiant si de blocare a celulelor tumorale. “Sa adaugam aceste fructe si legume galbene in dieta noastra cel putin o data pe zi”, ne sfatuieste dr. Oz.
 
Puterea ORANJULUI. Legumele si fructele oranj
 
Portocaliul, una dintre cele mai spectaculoase culori ale spectrului curcubeului, se gaseste din abundenta in alimente precum morcovi, mango, piersici, nectarine, dovleac, cartofi dulci, sofran, mandarine, portocale, cartofi dulci, bostanel, pepene galben.
Cel responsabil pentru minunata culoare oranj nu este altul decat betacarotenul, un terpenoid transformat de organism in vitamina A. Vitamina A are mai multe roluri in organism, ajutand la buna functionare a celulelor albe ale sangelui si la normalizarea cresterii si divizarii celulelor. Aceasta vitamina, alaturi de alte doua tipuri de carotenoide, luteina si zeaxantina, este totodata esentiala pentru intarirea sistemului imunitar si a mentinerii calitatii vederii.
Consumarea de alimente portocalii in mod regulat poate atrage dupa sine scaderea colestorului si reducerea riscului atacului cerebral si a celui de cord. Mai mult, sunt studii care demonstreaza ca betacarotenul responsabil pentru acest pigment portocaliu are un efect anticarcinogen si poate stopa dezvoltarea celulelor cancerigene la nivelul stomacului. Portocaliul din morcovi si din cartofii dulci ajuta la prevenirea bolilor de inima scazand colesterolul si ajutand la reducerea riscului atacului cerebral. Acidul cafeic pe care il regasim tot in morcov are si el proprietati anticancerigene.
Puterea VERDELUI. Legumele si fructele verzi
 
Gasim verdele in merele verzi, in struguri, in kiwi, avocado, alune pistachio, broccoli, spanac, bame, zucchini, salata verde, sparanghel, frunze de telina, mazare, castraveti, andive, varza, varza de Bruxelles, ardei gras verde, mazare, fasole pastai, varza kale, patrunjel, spanac, praz, rucola, stevie, varza bok choy etc.
Clorofila continuta de plantele verzi contribuie la scaderea riscului aparitiei cancerului de ficat conform ultimelor cercetari. In plus, apigenina si luteolinul, o pereche de flavonoide ce se gasesc in alimentele verzi, au proprietati neuroprotective ce combat boala Alzheimer.
Alimentele de culoare verde inchis contin potasiu, fibre, acid folic, vitamina A, vitamina E, vitamina C, carotenoizi, acizi grasi omega 3. Luteina si triptofanul contine de alimentele verzi ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, la mentinerea unei vederi bune si la instalarea degenerarii maculare si apara impotriva anumitor forme de cancer (cancer la stomac, cancer al sanilor si ovarian, cancer colorectal si al cancerului la plamani). Spanacul este bogat in luteina, iar broccoli contine o serie de compusi ce previn instalarea celulelor canceroase, protejand in acelasi timp si inima.
Aceste legume verzi sunt bogate in glucosinolati, un compus care protejeaza impotriva dezvoltariii cancerului. Sunt totodata bogate in vitamina K de care ai nevoie ca sa previi diabetul, reducand totodata riscul cancerului pancreatic. Mananca aceste alimente de cel putin doua ori pe zi pentru a reduce riscul cancerului”, se arata pe www.doctoroz.com.
 
Puterea ALBASTRULUI / VIOLETULUI. Legumele si fructele albastre/ violete
 
Albastrul si violetul se gasesc in fructe si legume percum struguri, afine, mure, prune, stafide, struguri, vanata, coacaze, varza rosie.
Aceste alimente de culoare mai inchisa sunt bogate in antociani, antioxidanti puternici care contribuie la sanatatea inimii si la mentinerea unei bune tensiuni arteriale. Unele din aceste alimente continand aceste fitochimicale au o nuanta mai mult spre rosu, insa cu cat este mai inchisa nuanta de albastru, cu atat mai mare este concentratia fitochimicalelor.
“Prin distrugerea radicalilor liberi, antocianinii au fost asociati cu incetinirea dezvoltarii cancerului”, este de parere Maricel Reddy, un nutritionist reputat din Edmonton. Strugurii concord au in compozitia lor 31 de tipuri diferite de antociani. Afinele si coacazele negre sunt excelente pentru creier, sustin sus si tare oamenii de stiinta. Consumul lor regulat contribuie la sanatatea celulelor creierului si imbunatatirea functiile creierului. Ele ne pot ajuta sa luptam impotriva imbatranirii si a semnelor ei.
Strugurii, afinele, coacazele, vinetele, gratie continutului de antocianin pot reduce riscul aparitiei cancerului, a atacului cerebral si a bolilor de inima. Resveratrolul, un antioxidant minune care se gaseste in struguri amelioreaza cu pana la 30% circulatia sanguina la nivelul creierului.

Puterea CULORILOR NEUTRE. Fructele si legumele colorate neutru
 
Alimentele in culori neutre precum para, ridiche alba, banana, curmale, muguri de pin, fasole boabe, ciuperci, usturoi, praz, arpagic, conopida, cartofi albi, pastarnac, hasma (esalot), ghimbir, sunt si ele excelente pentru sanatate.
Chiar daca sunt lipsite de culoarea intensa a altor alimente ale naturii (unele fitochimicale sunt lipsite de culoare), au o gramada de alte lucruri minunate pe care nu le putem vedea. Au vitamine, minerale, fibre, alicina, polifenoli (au un efect anticancerigen), antoxantine. Antoxantinele din alimentele albe sau cele in culori neutru au un rol demn de mentionat in scaderea colesterolului si a presiunii arteriale. Ceapa, spre exemplu, este bogata in chercetina, un antioxidant flavonoid, cu proprietati antiinflamatorii si cu beneficii incontestabile asupra sistemului cardiovascular si circulator.
Ciupercile au un continut ridicat de vitamina D, asociata cu un risc scazut de cancer ovarian. Alicina, un fitochimical gasit mai ales in familia leguminoaselor Allium (usturoi, ceapa, praz) este pusa in legatura cu un risc scazut al cancerului de stomac. Tot alicina, un component activ si in compozitia usturoiului, are un puternic efect antibiotic, antioxidant si antimicrobian. Ea are si proprietati anticoagulante si se elibereaza cand usturoiul este zdrobit.
“Inainte de a gati usturoiul, pentru a te bucura la maximum de beneficiile sale, asteapta 10 minute de cand l-ai strivit pentru a permite alicinei sa se formeze.”, ne sfatuieste dr. Oz . Sa includem aceste alimente colorate neutru in dieta noastra “cel putin o data pe zi”.
 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu