Uimitoarele descoperiri facute de oamenilor de stiinta tin sa ne aduca la cunostinta beneficiile
extraordinare
ale fructelor si legumelor pigmentate intens, dar nu numai. Culoarea
unui fruct/ a unei anumite legume poate fi un indiciu pretios asupra
beneficiilor fructului/ legumei respective. Fiecare grup de culoare este
asociat cu anumite beneficii remarcabile.
Pentru
noi toti, cei care am ignorat, desconsiderat sau minimalizat puterea
extraordinara a fructelor si legumelor, va invitam sa ne uitam mai cu
atentie in farfuria noastra. Va invitam sa vedem ce minunatii avem chiar
sub ochii, nasul si papilele noastre, sa le redescoperim savoarea, sa
intelegem miracolul culorilor si sa includem cat mai multe curcubeie in
dieta noastra. Cu cat mai multe legume si fructe intr-o paleta cromatica
cat mai diversificata, cu atat mai bine. Cu atat mai multe vitamine si
minerale, cu atat mai multi nutrienti, cu atat mai multa sanatate!
Puterea ROSULUI. Legumele si fructele rosii
Rosul
se gaseste in ceapa rosie, in ardeiul rosu, in ridiche, in pepene rosu,
in grapefrut-ul rosu, in capsuni, zmeura, rodie, struguri rosii,
coacaze rosii, mere rosii, fructe de goji, sfecla rosie, macese, gogosar, ardeiul rosu iute.
Licopenul
care se gaseste in surse precum rosii (in rosii regasim aproximativ 85 %
din aportul de licopen), ardeiul gras, pepenele rosu este un carotenoid
despre a carei existenta a fost adusa in discutie in anii ’90. O dieta
bogata in alimente rosii si prin urmare si in licopen poate reduce
semnificativ riscul aparitiei cancerului de prostata, cu pana la 35%.
Tot
licopenul are un rol semnificativ in reducerea aparitiei bolilor de
inima, dar si a cancerului pancreatic si a cancerului ovarian. In plus,
pe langa licopen, in legumele si fructele rosii se gaseseste si
antocianina, un alt fitonutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a
reduce celulele canceroase, dar si de reciclare a glutationului.
La
randul sau, glutationul sau “proteina vietii”, cum a fost supranumit,
este unul dintre cei mai puternic antioxidanti produsi de organism, cu
rol si in eliminarea toxinelor. Atat licopenul, cat si antocianina sunt
grozave pentru sanatatea inimii si pentru cea a tractului urinar. Ele
protejeaza si capacitatea memoriei.
Intr-un studiu efectuat in
California asupra a
13000 de femei, s-a putut vedea puterea extraordinara a rosului mai
ales asupra sanatatii femeilor. Consumarea a unei jumatati de ceasca de
rosii pe zi de cinci ori sau chiar de mai multe ori pe saptamana poate
reduce riscul cancerului ovarian cu pana la 60%.
Puterea GALBENULUI. Legumele si fructele galbene
Gasim galbenul in alimente
precum ananas, citrice, porumb, rosii galbene, mere galbene, pomelo, grepfrutul galben, papaya, ardei galben etc.
Ananasul
spre exemplu contine bromelaina, o enzima care contribuie la buna
functionare a digestiei. Citricele in schimb sunt o sursa bogata de
limonoizi cu rol activ in scaderea colesterolului. Totodata, ele pot sa
inhibe formarea tumorilor canceroase, protejand prin urmare impotriva
cancerului la san, impotriva cancerului pielii, a celui esofagian sau
impotriva cancerului la stomac. In plus, nu mai este niciun secret ca
vitamina C si acidul folic care se gasesc in citrice au un efect
miraculos in intarirea sistemului imunitar si in reducerea efectelor
negative ale radicalilor liberi.
Pe
de alta parte, un alt aliment galben, porumbul, reprezinta o sursa
semnificativa de luteina si zeaxantina ce protejeaza retina. Aceste doua
substante remarcabile, luteina si zeaxantina, reduc riscul aparitiei
cataractei si a
degenerarii maculare cauzate de inaintarea in varsta. Sa mai mentionam
oare ca degenerarea maculara este cauza numarul 1 in lume a orbirii la
persoanele in varsta? Alimentele galbene sunt bogate in fitonutienti si
flavonoizi cu rol detoxifiant si de blocare a celulelor tumorale. “Sa adaugam aceste fructe si legume galbene in dieta noastra cel putin o data pe zi”, ne sfatuieste dr. Oz.
Puterea ORANJULUI. Legumele si fructele oranj
Portocaliul,
una dintre cele mai spectaculoase culori ale spectrului curcubeului, se
gaseste din abundenta in alimente precum morcovi, mango, piersici,
nectarine, dovleac, cartofi dulci, sofran, mandarine, portocale, cartofi
dulci, bostanel, pepene galben.
Cel
responsabil
pentru minunata culoare oranj nu este altul decat betacarotenul, un
terpenoid transformat de organism in vitamina A. Vitamina A are mai
multe roluri in organism, ajutand la buna functionare a celulelor albe
ale sangelui si la normalizarea cresterii si divizarii celulelor.
Aceasta vitamina, alaturi de alte doua tipuri de carotenoide, luteina si
zeaxantina, este totodata esentiala pentru intarirea sistemului
imunitar si a mentinerii calitatii vederii.
Consumarea
de alimente portocalii in mod regulat poate atrage dupa sine scaderea
colestorului si reducerea riscului atacului cerebral si a celui de cord.
Mai mult, sunt studii care demonstreaza ca betacarotenul responsabil
pentru acest pigment portocaliu are un efect anticarcinogen si poate
stopa dezvoltarea celulelor cancerigene la nivelul stomacului.
Portocaliul din morcovi si din cartofii dulci ajuta la prevenirea
bolilor de inima scazand colesterolul si ajutand la reducerea riscului
atacului
cerebral. Acidul cafeic pe care il regasim tot in morcov are si el
proprietati anticancerigene.
Puterea VERDELUI. Legumele si fructele verzi
Gasim
verdele in merele verzi, in struguri, in kiwi, avocado, alune
pistachio, broccoli, spanac, bame, zucchini, salata verde, sparanghel,
frunze de telina, mazare, castraveti, andive, varza, varza de Bruxelles,
ardei gras verde, mazare, fasole pastai, varza kale, patrunjel, spanac,
praz, rucola, stevie, varza bok choy etc.
Clorofila
continuta de plantele verzi contribuie la scaderea riscului aparitiei
cancerului de ficat conform ultimelor cercetari. In plus, apigenina si
luteolinul, o pereche de flavonoide ce se gasesc in alimentele verzi, au
proprietati neuroprotective ce combat boala Alzheimer.
Alimentele
de culoare
verde inchis contin potasiu, fibre, acid folic, vitamina A, vitamina E,
vitamina C, carotenoizi, acizi grasi omega 3. Luteina si triptofanul
contine de alimentele verzi ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, la
mentinerea unei vederi bune si la instalarea degenerarii maculare si
apara impotriva anumitor forme de cancer (cancer la stomac, cancer al
sanilor si ovarian, cancer colorectal si al cancerului la plamani).
Spanacul este bogat in luteina, iar broccoli contine o serie de compusi
ce previn instalarea celulelor canceroase, protejand in acelasi timp si
inima.
“Aceste
legume verzi sunt bogate in glucosinolati, un compus care protejeaza
impotriva dezvoltariii cancerului. Sunt totodata bogate in vitamina K de
care ai nevoie ca sa previi diabetul, reducand totodata riscul
cancerului pancreatic. Mananca aceste alimente de cel putin doua ori pe
zi pentru a reduce riscul cancerului”, se arata pe www.doctoroz.com.
Puterea ALBASTRULUI / VIOLETULUI. Legumele si fructele albastre/ violete
Albastrul
si violetul se gasesc in fructe si legume percum struguri, afine, mure,
prune, stafide, struguri, vanata, coacaze, varza rosie.
Aceste
alimente de culoare mai inchisa sunt bogate in antociani, antioxidanti
puternici care contribuie la sanatatea inimii si la mentinerea unei bune
tensiuni arteriale. Unele din aceste alimente continand aceste
fitochimicale au o nuanta mai mult spre rosu, insa cu cat este mai
inchisa nuanta de albastru, cu atat mai mare este concentratia
fitochimicalelor.
“Prin distrugerea radicalilor liberi, antocianinii au fost asociati cu incetinirea dezvoltarii cancerului”,
este de parere Maricel Reddy, un nutritionist reputat din Edmonton.
Strugurii concord au in compozitia lor 31 de tipuri diferite de
antociani. Afinele si coacazele negre sunt excelente pentru creier,
sustin sus si tare oamenii de stiinta. Consumul lor regulat contribuie
la sanatatea celulelor creierului si imbunatatirea functiile creierului.
Ele ne pot ajuta sa luptam impotriva imbatranirii si a semnelor ei.
Strugurii,
afinele, coacazele, vinetele, gratie continutului de antocianin pot
reduce riscul aparitiei cancerului, a atacului cerebral si a bolilor de
inima. Resveratrolul, un antioxidant minune care se gaseste in struguri
amelioreaza cu pana la 30% circulatia sanguina la nivelul creierului.
Puterea CULORILOR NEUTRE. Fructele si legumele
colorate neutru
Alimentele
in culori neutre precum para, ridiche alba, banana, curmale, muguri de
pin, fasole boabe, ciuperci, usturoi, praz, arpagic, conopida, cartofi
albi, pastarnac, hasma (esalot), ghimbir, sunt si ele excelente pentru
sanatate.
Chiar daca sunt lipsite de culoarea
intensa a altor alimente ale naturii (unele fitochimicale sunt lipsite
de culoare), au o gramada de alte lucruri minunate pe care nu le putem
vedea. Au vitamine, minerale, fibre, alicina, polifenoli (au un efect
anticancerigen), antoxantine. Antoxantinele din alimentele albe sau cele
in culori neutru au un rol demn de mentionat in scaderea colesterolului
si a presiunii arteriale. Ceapa, spre exemplu, este bogata in
chercetina, un antioxidant flavonoid, cu proprietati antiinflamatorii si
cu beneficii incontestabile asupra sistemului cardiovascular si
circulator.
Ciupercile au
un continut ridicat de vitamina D, asociata cu un risc scazut de cancer
ovarian. Alicina, un fitochimical gasit mai ales in familia
leguminoaselor Allium (usturoi, ceapa, praz) este pusa in legatura cu un
risc scazut al cancerului de stomac. Tot alicina, un component activ si
in compozitia usturoiului, are un puternic efect antibiotic,
antioxidant si antimicrobian. Ea are si proprietati anticoagulante si se
elibereaza cand usturoiul este zdrobit.
“Inainte
de a gati usturoiul, pentru a te bucura la maximum de beneficiile sale,
asteapta 10 minute de cand l-ai strivit pentru a permite alicinei sa se
formeze.”, ne sfatuieste dr. Oz . Sa includem aceste alimente colorate neutru in dieta noastra “cel
putin o data pe zi”.
Intr-un studiu efectuat in California asupra a 13000 de femei, s-a putut vedea puterea extraordinara a rosului mai ales asupra sanatatii femeilor. Consumarea a unei jumatati de ceasca de rosii pe zi de cinci ori sau chiar de mai multe ori pe saptamana poate reduce riscul cancerului ovarian cu pana la 60%.
Puterea CULORILOR NEUTRE. Fructele si legumele colorate neutru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu