vineri, 4 ianuarie 2013

Tumul, grogan sau movile de pamant


   Tumulii sunt un mister care asteapta sa fie descoperit !!!Aceste movile de pamant se pare ca au fost ridicate in scop de protectie deasupra unor mormainte destinate membrilor marcantii ai unei comunitatii!












  • Pe teritoriul tarii noastre au fost decoperiti tumuli datand din neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, epoca greco-romana si epoca feudalismului timpuriu!!!
  • Dimensiunile lor sunt cuprinse intre 8-10 m diametru si 1 m inaltime si pot ajunge pana la 20-70 m diametru si 4-5 m inaltime!
  • Cele mai insemnate movile sunt urmatoarele: Sarata,  Piscul cu Nisip, Picatura, Paringa, Becenei, Gostila, Magura cu Fantana in Mehedinti; Banului in Dolj, Stramba, Tigani, Visinie, Voina, Redie, Stevi, Visinie,Hotaru, Movila Mare, Neica, Orla, Zugurlicu in Teleorman; gasim numeroase movile si in Ilfov, Ialomita, Braila, Buzau, Ramnicu-Sarat, Putna, Neamt, Constanta, Tulcea, Dorohoi, Suceava  satul Rabaie si multe alte movile care stiintific nu li s-au tinut vreo evidenta si au disparut fie datorata lucrarilor agricole fie fiind folosite ca material de umplutura in noile constructii sau pentru amenajarile peisagistice.
  • Ungarii, bulgarii beneficiaza si ei de astfel de movile insa ei le-au cercetat, catagrafiat, le-au impartit pe categorii si le-au popularizat si amenajat pentru circuite turistice astfel obtinandu-se si ceva venituri de pe urma lor ceea ce nu se poate spune despre movilele romanesti.
Ce stim despre aceste movile, tumuli???
  • Movilele situate pe intregul teritoriu tarii nu au fost studiate minutios de marii nostrii istorici si arheologi insa cine este interesat poate porni propriile sale studii asupra acestor movile.
  • Movila de la Peretu in Teleorman. La sesizarea unor tractoristi arheologul Emil Muscalu, a facut o cercetare la fata locului gasind un mormant al unui razboinic get inarmat cu lance, langa mormant s-au gasit vase lucrate manual, piciorele si capul unui cal, scheletele unor cainii, un coif de argint aurit, vase de argint, piese destinate impodobirii de harnasament cabalin.
  • Tumulul de la Topraisar in Constanta a fost studiat in anul 1973 movila era inconjurata de un sant aici au fost gasite doua morminte si 22 amfore de import din Thassos, un vas grecesc, oase de cal.
  • Tumulul de la Meri (Vedea) contine un schelet uman si o cantitate mare de ceramica cu elemente specifice epocii bronzului.
  • Tumulul de la Bujoru continea 12 obiecte atat din bronz, cat si de fier, piesa de baza fiind calul solar, un obiect ritual de dimensiuni mici.
  • Movila de la Macin in Tulcea continea obiecte din aur reprezentate din  doua bratari si doua lame de halebarda.
  • Movila Rabaia, aflata pe malul drept al  Prutului, la 17 km de Husi, e considerata cea mai mare movila antropica. Importanta acestei movile antropice apare evidenta in trecut, dar astazi regretabil ea este uitata si uite asa se pierde inca o parte importanta a istorie Romaniei.
  • Doresc sa formez o echipa si cu ajutorul geofizici sa pornesc cateva studii asupra tumulilor din Ilfov si Buzau in vara aceasta, Cine doreste sa se alature este binevenit.

5 comentarii:

  1. mi-am propus sa formez o echipa si cu ajutorul geofizici sa pornesc cateva studii asupra tumulilor din Ilfov si Buzau in vara aceasta, Cine doreste sa se alature este binevenit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca invitatia nu a trecut doresc sa ma alatur - marianro2006@gmail.com

      Ștergere
  2. O intiativa respectabila, este pacat cum comorile patriei sunt acoperite de gunoaie si lasate de izbeliste timpului si pradatorilor, cand am putea sa invatam atat de multe din urmele stramosilor nostrii. Pacat cum ne uitam istoria... Sper ca nu ai renuntat la idee, e admirabila, cu toate ca eu fiind din Ilfov si pasionat de arheologie, nu am vazut prea multi tumuli pe teritorul judetului, poate sunt doar simple movile de pamant?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, arat ca niste simple movile de pamant acoperite de multe ori cu verdeata, nu stiu unde sunt in Ilfov dar intentionez in primavara sa le caut.

    RăspundețiȘtergere